Szkolenie barrmańskie realizowane w ramach " Akademii Miksologii" autorstwa Z.T Nowickiego jest licencjonowanym programem ( prawa autorskie zastrzeżone ) przygotowującym barmanów do profesjonalnej pracy za barem według standatów międzynarodowych . Efekt blisko 40 letniej pracy autora Z.T Nowickiego -nestora polskich barmanów niekwestionowanego autorytetu w dziedzinie miksologii .Trenerami i wykładowcami są najlepsi polscy barmani - "
masterzy" , laureaci krajowych i międzynarodowych konkursów barmańskich . Program kursu to 150 godzin dydaktycznych zajęć teoretycznych oraz praktycznych z użyciem alkoholi i ingrediencji bezalkoholowych znanych, światowych marek . Szkolenie kończy się egzaminem z teorii i praktyki z uwzględnieniem międzynarodowych standardów I.B.A . Dyplom ukończenia kursu barman-mikser II stopnia z międzynarodowym certyfikatem jest dokumentem poświadczającym umiejętności zawodowe barmana i respektowanym przez instytucjonalnych pracodawców w 52 krajach świata.( kraje członkowskie I.B.A )
Program szkolenia SPB Level Professional - 150 godzin dydaktycznych ( 45 min )
- Wizerunek profesjonalnego barmana
- Propedeutyka miksologii
- Sprzęt barowy, wyposażenie baru typu "American Bar "
- Zarys technologii i towaroznawstwa napojów alkoholowych i bezalkoholowych
- Organizacja i technika pracy w barze
- Ćwiczenia praktyczne techniki miksowania napojów mieszanych alkoholowych i bezalkoholowych
- Fizjologia mieszania napojów
- Szkolenie audiowizualne w wybranych tematykach połączone z prezentacjami firm alkoholowych.
- Psychologia konsumenta
- Kultura spożywania napojów alkoholowych
- Miksowanie w stylu " flair "
- Praca i zadania sommeliera
- Piwo - historia ,technologia produkcji, sensoryka oraz technika nalewania
- " Podstawy espresso " - barista
- Historia I.B.A oraz SPB
- Egzamin teoretyczny i praktyczny