Kurs SPB Level Professional

Szkolenie barrmańskie realizowane w ramach " Akademii Miksologii" autorstwa Z.T Nowickiego jest licencjonowanym programem ( prawa autorskie zastrzeżone ) przygotowującym barmanów do profesjonalnej pracy za barem według standatów międzynarodowych . Efekt blisko 40 letniej pracy autora Z.T Nowickiego -nestora polskich barmanów niekwestionowanego autorytetu w dziedzinie miksologii .Trenerami i wykładowcami są najlepsi polscy barmani - "masterzy" , laureaci krajowych i międzynarodowych konkursów barmańskich . Program kursu to 150 godzin dydaktycznych zajęć teoretycznych oraz praktycznych z użyciem alkoholi i ingrediencji bezalkoholowych znanych, światowych marek . Szkolenie kończy się egzaminem z teorii i praktyki z uwzględnieniem  międzynarodowych standardów I.B.A . Dyplom ukończenia kursu barman-mikser II stopnia z międzynarodowym certyfikatem jest dokumentem poświadczającym umiejętności zawodowe barmana i respektowanym przez instytucjonalnych pracodawców w 52 krajach świata.( kraje członkowskie I.B.A )

Program szkolenia SPB Level Professional - 150 godzin dydaktycznych ( 45 min )
  1. Wizerunek profesjonalnego barmana
  2. Propedeutyka miksologii
  3. Sprzęt barowy, wyposażenie baru typu "American Bar "
  4. Zarys technologii i towaroznawstwa napojów alkoholowych i bezalkoholowych
  5. Organizacja i technika pracy w barze
  6. Ćwiczenia praktyczne techniki miksowania napojów mieszanych alkoholowych i bezalkoholowych
  7. Fizjologia mieszania napojów
  8. Szkolenie audiowizualne w wybranych tematykach połączone z prezentacjami firm alkoholowych.
  9. Psychologia konsumenta
  10. Kultura spożywania napojów alkoholowych
  11. Miksowanie w stylu " flair "
  12. Praca i zadania sommeliera
  13. Piwo - historia ,technologia produkcji, sensoryka oraz technika nalewania
  14. " Podstawy espresso "  - barista
  15. Historia I.B.A oraz SPB
  16. Egzamin teoretyczny i praktyczny