Szkolenia w zawodzie barista
W Polsce coraz szybciej rozwija się rynek kawowy i rośnie moda na spożywanie tego napoju. Z każdym dniem powstaje coraz więcej lokali serwujących „małą czarną”, a co za tym idzie wzrasta zapotrzebowanie na wykwalifikowany personel. Niestety w wielu lokalach kawa i napoje na jej bazie podawane są nie poprawnie, zaś ceny są nieadekwatne do jakości. Przyczyny leżą u podstaw i obejmują niewłaściwie dobrany sprzęt, źle ustawiony młynek, nieodpowiednio przechowywaną kawę, brak urządzeń do uzdatniania wody, a przede wszystkim źle wykwalifikowany personel. Aby wyeliminować najczęściej popełniane błędy, powstał profesjonalny kurs „Podstawy Espresso – podstawy parzenia kawy”, prowadzony przez wykwalifikowanego baristę i doświadczonego barmana w dziedzinie mixologii, Pana Bartłomieja Kołodziej. Jego autorski program to cykl dwudniowych szkoleń opartych na szerokiej wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat kawy.

PROGRAM SZKOLENIA „PODSTAWY BARISTY”

A. CZĘŚĆ TEORETYCZNA

1. „KULTURA KAWY”
  • Historia kawy
  • Historia ekspresów do kawy
  • Kawowiec – wiadomości ogólne (plantacje, sadzenie, kwitnięcie, budowa owoców i ziaren, wrogowie i choroby kawowca)
  • Gatunki i ich charakterystyka (coffe arabica, coffe robusta i inne)
  • Metody i zbieranie: picking, stripping, strząsanie, mechaniczna metoda pozyskiwania owoców kawowca.
  • Obróbka ziaren: metoda na sucho i mokro
  • Selekcja ziarna
  • Magazynowanie i transport
  • Sposoby palenia kawy na całym świecie
  • Pakowanie kawy
  • Główni producenci

2. „ZASADA 4 M”
  • La Macchina
  • La Macinodosatore
  • La Miscela
  • La Mano

3. „ESPRESSO”
  • Definicja espresso
  • Sztuka tworzenia i rozpoznawania dobrej mieszanki
  • Cechy idealnego espresso
  • Czynniki determinujące espresso

B. CZĘŚĆ PRAKTYCZNA

1. PODSTAWOWE TECHNIKI BARISTY
  • Narzędzia baristy
  • Ustawianie młynka do kawy
  • Dozowanie kawy
  • Upakowanie kawy
  • Ubijanie kawy
  • Poziomowanie kawy
  • Espresso – proces
  • Teksturowanie mleka
  • Jak rozpoznać idealne espresso i niewłaściwe espresso

2. BIEŻĄCA OBSŁUGA I KONSERWACJA EKSPRESU I MŁYNKA

3. NAPOJE NA BAZIE ESPRESSO

  • Napoje klasyczne
  • Dodatki do napoi na bazie espresso
  • Nowe trendy w kawie

CZAS TRWANIA: 2 DNI PO 5 GODZIN (TEORIA + PRAKTYKA)
MINIMALNA GRUPA: 10 OSÓB
KOSZT SZKOLENIA: 600,00 PLN netto
METODA SZKOLENIA: WARSZTATY – ĆWICZENIA INDYWIDUALNE, DYSKUSJA I WSPÓLNA ANALIZA WYNIKÓW.

C. TEST KOŃCOWY